Van smid naar boomchirurg naar boomverzorger

Gepubliceerd op 1 april 2022 om 11:31

Chirurg of boomverzorger ?

Vaak neemt men nog de term "boomchirurg" in de mond, maar de vernieuwde naam is "boomverzorger". Een boomverzorger staat in voor het begeleiden van bomen vanaf de aanplant tot hun uiteindelijke aftakelingsfase. 

Wist u dat nog vóór de tweede wereldoorlog het de plaatselijke smids was die instond voor het bevestigen van ringvormige ankers om bomen te stutten of om het uitscheuren ervan te voorkomen? Echter zagen ze pas achteraf dat de ringen de sapstroom van de bomen belemmerde wat zorgde voor de uiteindelijke sterfte van de boom.

Ná de tweede oorlog deed boomchirurgie zijn intrede. Dit vak kwam van Amerika en later van Duitsland en omvatte het ruwere werk. Dit door  bijvoorbeeld het plaatsen van stalen verankeringen en "hechtingen" zoals u op de afbeelding kunt zien. Dit zijn ook nog de tijden van het afsmeren van wonden met smeermiddelen. Echter zien we dat deze smeermiddelen niet veel bijdragen aan het afgrendelen van de wonden maar soms juist het ideale milieu creëren (tussen smeerlaag en snoeiwonde) voor bacteriën en schimmels om zich te ontwikkelen.

 

Met behulp van nieuw wetenschappelijk onderzoek kunnen we de problemen van een boom nog anders benaderen en hieruit is dan het begrip boomverzorging ontstaan. Het is een soort speurwerk om het achterliggende probleem van de boom te achterhalen, en daarvoor kruipen we al snel in de geschiedenis van de boom. Wanneer is hij geplant  ? hoe werd de boom geplant ? Zijn er werken geweest in de nabijheid van de boom en wat voor werken ? Wat met de bodemkwaliteit , lucht , water, mineralen,.. 

 

Na deze hele vraagstelling/anamnese en het visueel boomonderzoek komen wij tot een algemene conclusie die onze werken bepaald.